Dec
12

Det kommer næppe bag på nogen, at det koster penge at låne penge. Men prisen er der dog ofte stor forskel på! Her følger en række overvejelser, du bør gøre dig, før du optager lån.

En af de vigtigste pointer, når det gælder lån, er, at bruge den tid det kræver at få overblik over lånemarkedets mange tilbud. At lade sig friste af diverse hurtige lån er der rig mulighed for, men det bliver ofte en dyr fornøjelse. Derfor er det vigtigt ikke at tage det første og bedste lån, du bliver tilbudt! Det første er nemlig sjældent det bedste! Sørg altid for at få tilbud fra mere end én udbyder. På den måde kan du sammenligne prisen på de forskellige lån. Er prisen stort set den samme, er det oplagt at se på en tredje mulighed. Lånetilbud er det nok af…

At undersøge og sammenligne en række lån betyder dog ikke, at du udelukkende skal se på den rente, de forskellige lån tilbyder. Mange mennesker tror fejlagtigt, at det gælder om at finde den billigste rente for at finde det billigste lån. Men sådan behøver det ikke nødvendigvis være. Låneudbyderen er nemlig fuldt ud klar over, at dette er de fleste menneskers opfattelse. Derfor sættes renten lavt, så den uden problemer kan matche andre lånetilbud ved en sammenligning. Men som kompensation for den lavere rente, vælger nogle låneudbydere at tjene sine penge på urimeligt høje stiftelsesomkostninger, gebyrer og løbende omkostninger. På den måde kan et lån med en billig rente sagtens vise sig at være dyrere end et lån med en højere rente.

Det er dog meget nemt at finde den egentlige pris på et lån. Det eneste det kræver, er at se på et låns årlige omkostninger i procent, ÅOP, som lovpligtigt skal oplyses. ÅOP betyder, at alle omkostninger, gebyrer og renter er lagt sammen og fordelt på lånets løbetid for i procent at angive den reelle pris. Som låntager kan du dog næppe forholde dig til dette procenttal og langt fra vurdere, om lånet er dyrt eller billigt. Men netop derfor er det vigtigt at have indhentet forskellige lånetilbud, så du nemt og hurtigt kan sammenligne ÅOP. Så er det bare med at vælge den laveste!
(Overvejer du at optage et såkaldt hurtig lån, så læs mere her. ÅOP kan i forbindelse med disse lån ikke give et reelt billede af lånets pris.)

Et andet værktøj du kan tage i brug, før du beslutter dig for at låne penge, er låneberegneren. Med en låneberegner kan du nemlig hurtigt og nemt udregne, hvor meget du skal betale i månedlig ydelse i forskellige lånesituationer. Det afhænder alt sammen af, hvor meget du låner og hvor lang løbetid, du foretrækker. Jo længere løbetid, jo lavere ydelse – men samtidig skal du være opmærksom på, at lånet bliver dyrere jo længere tid, det drejer sig om. Og det er netop en anden vigtig pointe i en lånesituation også at huske at se på lånets samlede pris ved låneperiodens udløb. Mange mennesker gør meget ud af at se på prisen her og nu, og se på hvordan det påvirker økonomien her og nu. De glemmer altså at se på den samlede pris.

Det er selvfølgelig op til den enkelte i hvor høj grad, man vil undersøge markedet, før man låner penge. Og ønsker man slet ikke noget indblik, er der selvfølgelig også den mulighed at gå til en bankrådgiver, og lade denne person (som jo ved, hvad han eller hun snakker om) beslutte hvad der er den bedste løsning for dig. Men det er utrolig vigtigt at huske på, at godt nok har vedkommende en titel, der lyder ”rådgiver”, men personen er først og fremmest ansat som sælger for banken. Det betyder, at din bankrådgiver i mange tilfælde opnår en provision ud over sin løn, når han eller hun sælger bestemte produkter. Det er altså ikke bankrådgiverens funktion at varetage dine interesser, men derimod at pleje sin egen og ikke mindst sin arbejdsgivers fortjeneste. Dette betyder selvfølgelig ikke, at du ikke længere kan tro din bankrådgiver over en dørtærskel, som det hedder sig. At din økonomi fungerer, betyder nemlig, at bankens økonomi fungerer. Men det betyder, at du ikke skal hoppe hvad som helst, din bankrådgiver tilbyder dig. F.eks. er det sjældent en god forretning at tegne forsikring gennem sin bank. Det er rart at have tingene samlet et sted, men du betaler din bank unødige penge, da du jo kan nøjes med kun at betale forsikringsfirmaet.

I bund og grund handler det at optage lån, ligesom så meget andet i livets spørgsmål, om at bruge sin sunde fornuft. Dette er måske lettere sagt end gjort, især når det gælder lånemarkedet. Men ikke desto mindre må det være det vigtigste råd herfra. Om du vælger et lån på nettet, i banken eller et tredje sted, er ikke det vigtige. Så længe du stiller dig en smule kritisk overfor de muligheder, du har til rådighed, er du godt på vej til et fornuftigt lån.