Dec
03

Tænker du på at købe sommerhus? Der er mange overvejelser at gøre sig, men læs med her om køb og ikke mindst finansiering af sommerhus.

Der er mange overvejelser at gøre sig i forbindelse med køb af et sommerhus. Skal der være havudsigt, eller foretrækker du et hus tæt på skoven med egern i baghaven? Skal hele familien kunne overnatte, eller skal sommerhuset netop anskaffes med henblik på fred og ro? Hvordan skal husets stand være – er du til gør-det-selv projekter, eller skal huset være nyrenoveret med ovenlys og plads til de nyeste designermøbler? På samme måde som et hvilket som helst andet boligkøb skal sommerhuset passe til dine ønsker og behov! Og noget tyder på, at du skal være sikker i din sag, før du shopper sommerhus…

Efter flere års store stigninger på området, ser det ud til, at prisen på sommerhuse igen antager et stabilt niveau. Det betyder først og fremmest, at det bliver muligt igen at købe sommerhuse til mindre end en formue. På den anden side betyder det, at sommerhuset i det næste lange stykke tid formodentlig ikke stiger i værdi. Det har i mange år været en blomstrende forretning at købe sommerhuse udelukkende med henblik på videresalg med stor fortjeneste! Men prisudviklingen i nedadgående retning betyder, at det ikke nødvendigvis er nu, du skal købe sommerhus med investering for øje, med mindre det er en langsigtet en af slagsen vel at mærke. Jo længere tid du beholder sommerhuset, jo større er chancen nemlig for, at huset stiger i værdi. Mange mennesker køber således et sommerhus som kapitalpension. I stedet for at indbetale til en pensionsordning, afbetales sommerhuset samtidig med, at der i mange år kan gøres brug af investeringen.

Igen er det altså vigtigt at understrege, at beslutningen om at købe sommerhus skal tænkes grundigt igennem. Det er altså ikke nok at forestille sig en solrig weekend i Danmark med flaget hejst, frokost og stangtennis i haven. Huset skal vedligeholdes hele året – også selvom det kun benyttes om sommeren. Og vedligeholdelsen kan være et stort arbejde med alt fra træbeskyttelse, alger, forrådnelse, mulvarpeskud, maling osv.

Et sommerhus finansieres oftest på samme måde som boligkøb, med et realkreditlån. Vilkårene er stort set de samme, men hvor du kan få finansieret op til 80 % af din boligs købsværdi med realkredit, kan du kun låne op til 60 % af købsværdien, når det er et sommerhus, det gælder. Det resterende beløb finansieres ofte som et banklån og ca. 5 % som kontant udbetaling. Har du friværdi i din helårsbolig, kan du opnå en endnu billigere finansiering. Mange penge- og realkreditinstitutter tilbyder forskellige vilkår, så det er en god ide, at bruge den tid det kræver, at sætte sig ordentligt ind i de forskellige tilbud for på den måde at vælge den løsning der passer bedst til din individuelle økonomi.