Nov
05

ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Med omkostninger menes alle omkostninger der er forbundet med at optage et lån, stiftelsesomkostninger, gebyrer, renter osv. er altså alle medregnet. Udgifterne spredes ud på hele lånets løbetid og omregnes til procent for altså at give dig den reelle pris på et lån.

Lånemarkedet er fyldt med finansieringsløsninger for alt fra boligkøb til hurtige kontanter og uanset hvor stort eller småt dit lån skal være er ÅOP din mulighed for at finde en samlet pris på lånet. Mange mennesker vælger i bedste mening konsekvent det lån der tilbyder den laveste rente, hvilket selvfølgelig umiddelbart giver god mening. Men der findes mange eksempler på lånetilbud med attraktive og konkurrencedygtige renteomkostninger hvis  formål er at vække en interesse hos låntager. Kigger man på ÅOP kan det dog vise sig at være et langt dyrere lån end alternativet med den højere rente fordi store omkostninger og gebyrer spiller ind. Dette er typisk noget du skal være opmærksom hvis du er på udkig efter et lån med en kort løbetid.
ÅOP sørger altså for at du kan gennemskue den egentlige pris på et lån og giver dig ikke mindst mulighed for hurtigt at sammenligne forskellige lånetilbud.

Står du i en situation hvor du skal vælge mellem to lånetid med den samme ÅOP, men høje renter i det ene tilfælde og høje omkostninger og gebyrer i det andet, er det altid en fordel at vælge det første alternativ. Du kan nemlig fradrage renter og ikke omkostninger, så er høj rente er altså at foretrække frem for høje omkostninger.