Dec
09

Økonomien 2009

posted by admin in Finanskrisen

Snart lyder nytårsklokkerne, vi skriver 2009 og ser tilbage på et år præget af usikkerhed, frygt og finanskrise på alles læber. Men kan vi ånde lettet op med det nye år, eller skal vi forberede os på endnu et år med formuen syet ind i madrassen?

De vigtigste begivenheder i det forgangne år må uden tvivl være bankkrise, faldende boligpriser og rentestigninger. Frygten for en total nedsmeltning i økonomien var stor, men redningsaktioner har afværget katastrofen.

I 2009 er den generelle holdning dog, at boligmarkedet fortsat vil falde. Vi kommer dog højst sandsynligt til at opleve en stor forskel i størrelsen på prisfald. De dyrere boliger vil sandsynligvis falde mere end de boliger, hvor alle indkomstniveauer kan være med. På trods af at boligpriserne støt er faldet de sidste år, er der stadig områder hvor prisen på boliger, langt fra svarer til indkomsterne. Det gælder i sær København, Nordsjælland og Århus, at prisniveauet stadig er for højt sat.

Selvom der lyder faldende boligpriser for hele landet, har de nye boligejere ikke kunne få glæde af de lavere priser. Grunden til dette ligger i, at rentestigninger har gjort finansieringen af boligen det dyrere og dermed udlignet prisfaldet. I 2009 vurderes det dog, at økonomien stabiliseres, og renten dermed igen falder. Vi får igen en normalisering på pengemarkederne, og Den Europæiske Centralbank nedsætter renten, hvorefter Nationalbanken følger efter.

Ingen kan spå om fremtiden, men meget tyder altså på, at man roligt kan ønske godt nytår!